Margin Financing IPO Farm Fresh

Guna margin financing untuk bayar permohonan IPO MITI yang sudah lulus. Bukan bermakna kita tiada duit untuk bayar, Tapi kita guna duit bank   supaya duit kita boleh terus simpan dalam tempat yang sepatutnya.

Contoh & scenario :

Kita ada duit ‘cair’ dalam ASB(200,000) + TH(50,000) + FD(20,000) + bank(30,000) berjumlah RM300,000. Hasil usaha kita belajar dan menggunakan teknik yang betul, kita pun berjaya dapat peruntukkan MITI sebanyak 100,000 unit saham XYZ berharga RM2. Kita baca research report, purata target price yang di berikan oleh analyst adalah lingkungan RM2.60. Jadi, potensi keuntungan adalah sebanyak 30%.

Dalam kes ini, kita boleh bayar guna sejumlah cash yang kita ada iaitu RM2 x 100,000 unit saham = RM200,000. Kita boleh keluarkan duit dalam ASB untuk bayar. Betul kan?

Kita pun cakap dalam hati ‘Rugi letak dekat ASB’, baik keluarkan je sebab pengagihan sikit sebab terpedaya dengan kata-kata ejen, trader crypto dan sifu saham. Perenggan ini gurau!

Tapi, kalau kita guna MITI IPO financing yang di sediakan oleh pihak bank. Kita hanya perlu bayar sebahagian daripada jumlah tersebut. CGSCIMB menawarkan 70% Islamic financing. Jadi, kita hanya perlu bayar RM60,000 sahaja untuk menyelesaikan pembayaran kepada pihak MITI. Baki nanti pihak bank akan bantu bayar. Ramai yang salah anggap mengenai MITI IPO financing sebab ingat kena bayar bulan-bulan. Lagi best, kalau buat MITI financing ni team remisier anda yang akan bantu.

Apa akan jadi kalau saham XYZ naik sebanyak RM2.60 dan anda menjualnya pada harga tersebut?

[(Modal yang anda keluarkan)RM60,000 + (Keuntungan saham= 100,000x RM0.60)RM60,000] – tolak kos +-  RM2600(brokerage, kadar faedah+stamp duty = RM117,200 jumlah anda dapat .

Mesti ingat mahal kan kos? Berdasarkan contoh di atas. Kiraan kasar kos besar adalah:

  • Kadar faedah dalam +-RM22.44 sehari. Dari loan disbursement ke tarikh jual +- 3 minggu = RM471.
  • Brokerage +- = RM420 (tidak termasuk CF, SD dan ST)
  • Facility limit + stamp duty untuk loan = ini boleh guna berulang-ulang kali. Jadi, bayar sekali + boleh guna untuk IPO financing yang seterusnya. = RM1050 + RM700 = RM1750.
  • Lain-lain = RM200 (opening acc etc)

Berbaloi tak? Keluar modal RM60,000. Baki bersih dapat ke tangan semula campur modal RM117,000. Untung RM57,000! Tempoh masa? 3 minggu je.

So, esok saya akan buat webninar IPO & MITI hero berharga hanya RM98 sahaja. Ilmu dapat. Tapi paling penting, komuniti pun anda dapat.

https://www.ideasaham.my/product/webinar-miti-ipo-hero/

https://www.ideasaham.my/product/webinar-miti-ipo-hero/

Hotline – 010-3177362(Miss Nabila)  – https://learningandcompetency.wasap.my

Hotline – 010-3177362(Miss Nabila)  – https://learningandcompetency.wasap.my

Psst….nak apply saham kena ada akaun CDS tau. Jadi, individu, syarikat Sdn Bhd(bumiputera) dan koperasi boleh juga roger kami.

Untuk pembukaan akaun CDS bersama kami, tekan 👉 SINI

atau wasap https://cdsCGSCIMB.wasap.my

Guna margin financing untuk bayar permohonan IPO MITI yang sudah lulus. Bukan bermakna kita tiada duit untuk bayar, Tapi kita guna duit bank 🏦  supaya duit kita boleh terus simpan dalam tempat yang sepatutnya. 

Contoh & scenario :

Kita ada duit ‘cair’ dalam ASB(200,000) + TH(50,000) + FD(20,000) + bank(30,000) berjumlah RM300,000. Hasil usaha kita belajar dan menggunakan teknik yang betul, kita pun berjaya dapat peruntukkan MITI sebanyak 100,000 unit saham XYZ berharga RM2. Kita baca research report, purata target price yang di berikan oleh analyst adalah lingkungan RM2.60. Jadi, potensi keuntungan adalah sebanyak 30%.

Dalam kes ini, kita boleh bayar guna sejumlah cash yang kita ada iaitu RM2 x 100,000 unit saham = RM200,000. Kita boleh keluarkan duit dalam ASB untuk bayar. Betul kan?

Kita pun cakap dalam hati ‘Rugi letak dekat ASB’, baik keluarkan je sebab pengagihan sikit sebab terpedaya dengan kata-kata ejen, trader crypto dan sifu saham. Perenggan ini gurau!

Tapi, kalau kita guna MITI IPO financing yang di sediakan oleh pihak bank. Kita hanya perlu bayar sebahagian daripada jumlah tersebut. CGSCIMB menawarkan 70% Islamic financing. Jadi, kita hanya perlu bayar RM60,000 sahaja untuk menyelesaikan pembayaran kepada pihak MITI. Baki nanti pihak bank akan bantu bayar. Ramai yang salah anggap mengenai MITI IPO financing sebab ingat kena bayar bulan-bulan. Lagi best, kalau buat MITI financing ni team remisier anda yang akan bantu.

Apa akan jadi kalau saham XYZ naik sebanyak RM2.60 dan anda menjualnya pada harga tersebut?

[(Modal yang anda keluarkan)RM60,000 + (Keuntungan saham= 100,000x RM0.60)RM60,000] – tolak kos +-  RM2600(brokerage, kadar faedah+stamp duty = RM117,200 jumlah anda dapat .

Mesti ingat mahal kan kos? Berdasarkan contoh di atas. Kiraan kasar kos besar adalah:

  • Kadar faedah dalam +-RM22.44 sehari. Dari loan disbursement ke tarikh jual +- 3 minggu = RM471.
  • Brokerage +- = RM420 (tidak termasuk CF, SD dan ST)
  • Facility limit + stamp duty untuk loan = ini boleh guna berulang-ulang kali. Jadi, bayar sekali + boleh guna untuk IPO financing yang seterusnya. = RM1050 + RM700 = RM1750.
  • Lain-lain = RM200 (opening acc etc)

Berbaloi tak? Keluar modal RM60,000. Baki bersih dapat ke tangan semula campur modal RM117,000. Untung RM57,000! Tempoh masa? 3 minggu je.

So, esok saya akan buat webninar IPO & MITI hero berharga hanya RM98 sahaja. Ilmu dapat. Tapi paling penting, komuniti pun anda dapat.

https://www.ideasaham.my/product/webinar-miti-ipo-hero/

https://www.ideasaham.my/product/webinar-miti-ipo-hero/

Hotline – 010-3177362(Miss Nabila)  – https://learningandcompetency.wasap.my

Hotline – 010-3177362(Miss Nabila)  – https://learningandcompetency.wasap.my

Psst….nak apply saham kena ada akaun CDS tau. Jadi, individu, syarikat Sdn Bhd(bumiputera) dan koperasi boleh juga roger kami.

Untuk pembukaan akaun CDS bersama kami, tekan 👉 SINI

atau wasap https://cdsCGSCIMB.wasap.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pertanyaan anda telah berjaya dihantar. Pihak kami akan segera berhubung dengan anda!