FAQs

FAQ

Soalan yang selalu ditanyakan

Kami boleh membantu anda untuk membuat pelaburan saham yang lebih bijak dengan menggunakan “trading tools” yang terdapat di dalam sistem kami

Syarikat kami menyediakan beberapa perkhidmatan dan produk yang berkaitan dengan saham iaitu:

  • Pembukaan akaun CGS-CIMB melalui sistem online
  • Penjualan buku berkaitan saham
  • Kelas dan seminar yang di anjurkan oleh Idea Saham

Sekiranya anda belum mendaftar akaun CGS-CIMB di bawah broker CIMB, anda boleh membuka akaun dengan remisier kami. Untuk maklumat lanjuk tentang cara-cara membuka akaun secara online, anda boleh klik disini.

Seseorang individu hanya boleh membuka 1 akaun di bawah broker yang sama. Sila hubungi Idea Saham di talian 010-3170103 untuk maklumat lanjut.

Bagi mendapatkan bimbingan group support secara percuma di platform Whatsapp, perlu pastikan akaun CDS anda adalah di bawah remisier iSaham dengan memasukkan DR Code PR1M135 pada online form di website CGS-CIB kerana ini ialah kod remisier kami.

Anda boleh melihat maklumat lanjut tentang CGS-CIMB melalui lama sesawang CGS-CIMB ataupun klik disini

Bursa Anywhere adalah satu platform elektronik dibawah Bursa Malaysia Depository yang membolehkan pengguna mengakses, mengurus serta menerima notis secara elektronik. Untuk fasa awal, pendeposit boleh mengakses Bursa Anywhere melalui aplikasi Mudah Alih sahaja.

CIMB iTrade merupakan portal perdagangan saham online di bawah kelolaan bank pelaburan terkemuka dengan rekod prestasi yang baik dan telah memerolehi banyak pengiktirafan seperti Best Domestic Equity House and Best Broker in Malaysia.

Tidak, anda hanya boleh membuka satu akaun sahaja dibawah CGS-CIMB

Toggle Content

Maklumat pelanggan adalah dilindungi oleh CGS-CIMB dibawah akta perlindungan data peribadi 2010.

Pembayaran boleh dilakukan pada langkah terakhir secara direct transfer menggunakan bank atas nama pemohon.

ID user dan password akan diberikan melalui emel daripada CGS-CIMB sekiranya permohonan buka akaun anda telah diluluskan.

Tiada. Pendaftaran hanya dilakukan melalui online sahaja.

Anda perlu tanda pada semua bahagian termasuk bahagian yang tidak bertanda (**)

Nama dan alamat pemohon perlulah sama seperti dalam kad pengenalan atau passport. Ini termasuk jarak antara huruf/perkataan, baris alamat dan nama, tanda titik noktah atau koma.

Anda perlu log masuk semula ke lama sesawang CGSCIMB untuk memuatnaik fail kad pengenalan atau slip bank yang lebih jelas. Sila pastikan format fail yang anda muatnaik adalah format yang betul mengikut arahan.

Tidak boleh. Semua pembayaran hanya boleh dibuat melalui bank nama pemohon saja.

Maklumat pasangan yang diisikan pada borang tersebut tidak lengkap atau tidak tepat. Perlu buat pembetulan selepas masuk semula ke link pendaftaran. Kalau tiada pasangan, pastikan anda pilih status perkahwinan yang betul.

Log masuk ke CGS-CIMB menggunakan activation link, ID & password yang diberikan oleh CGS-CIMB di emel anda (ada 3 emel). Sila semak di spam folder anda sekiranya anda tidak menjumpai email tersebut. Sekiranya tiada anda boleh mohon hubungi CGS-CIMB disini.

Boleh kira menggunakan kalkulator Ideasaham di Buy Calculator. Boleh rujuk Daily Business Done/Contract Note di akaun CDS anda (My Account).

Kami sentiasa mengadakan live berkaitan saham di laman facebook kami. Selain itu, kami menawarkan kelas berbayar, untuk maklumat terkini berkaitan kelas saham disini. 

Semua kelas kami adalah melalui platform Zoom.

Kami ada menjual beberapa buah buku saham untuk rujukan anda disini

Pertanyaan anda telah berjaya dihantar. Pihak kami akan segera berhubung dengan anda!