Kuiz Toleransi Risiko Pelaburan

Welcome to your Kuiz Toleransi Risiko dalam Pelaburan

1. Secara umum, bagaimana sahabat anda menggambarkan anda sebagai pengambil risiko?
2. Sekiranya anda berada dalam program realiti TV dan anda hanya boleh memilih salah satu daripada yang berikut. Yang manakah yang anda akan pilih?
3. Anda telah menabung untuk percutian idaman anda. Malang tidak berbau, anda kehilangan pekerjaan tiga minggu sebelum percutian tersebut. Anda akan:
4. Apakah yang akan anda lakukan sekiranya anda menerima RM 20,000 untuk melabur?
5. Berdasarkan pengalaman anda, bagaimana keselesaan anda melabur dalam saham atau saham "mutual fund"?
6. Apabila anda memikirkan perkataan “risiko”, apa perkataan yang pertama terlintas di fikiran anda?
7. Sebilangan pakar meramalkan harga aset seperti emas, barang kemas, barang koleksi, dan harta tanah (aset keras) akan meningkat nilainya; harga bon mungkin jatuh, namun, pakar cenderung bersetuju bahawa bon kerajaan agak selamat. Sebilangan besar aset pelaburan anda kini mempunyai bon kerajaan dengan faedah tinggi. Apa yang anda akan lakukan?
8. Berdasarkan situasi terbaik dan terburuk hasil dari empat pilihan pelaburan di bawah, yang mana pilihan yang anda?
9. Sebagai tambahan kepada apa sahaja yang anda miliki, anda juga diberi RM 1,000. Anda kini diminta untuk memilih antara:
10. Sebagai tambahan kepada apa sahaja yang anda miliki, anda juga diberi RM 2,000. Anda kini diminta untuk memilih antara:
11. Katakan saudara mara meninggalkan anda harta pusaka sebanyak RM 100,000, kepada anda, dengan menyatakan hasyrat supaya anda melaburkan SEMUA wang dalam salah SATU daripada pilihan berikut. Pilihan manakah yang akan anda pilih?
12. Sekiranya anda terpaksa melabur RM 20,000, antara pilihan pelaburan berikut manakah yang anda rasa paling menarik?
13. Rakan dan jiran anda percaya, ahli geologi yang berpengalaman, mengumpulkan sekumpulan pelabur untuk membiayai usaha melombong emas. Usaha tersebut dapat membayar balik pelaburan 50 hingga 100 kali ganda sekiranya berjaya. Sekiranya lombong itu hancur, keseluruhan pelaburan tidak bernilai. Rakan anda menganggarkan peluang kejayaan hanya 20%. Sekiranya anda mempunyai wang, berapa banyak yang akan anda laburkan?
14. Apakah tahap kepakaran anda dalam pasaran saham?
15. Apabila saya melabur, saya menitik berat tentang:
16. Pada tahun 2008, nilai pasaran saham telah menurun dan nilai kerugian saham sebanyak 30%. Bagaimanakah reaksi anda jika anda memiliki saham pada masa itu? Atau sekiranya anda memang membuat pelaburan saham pada masa itu?
17. Berapakah umur anda sekarang:
18. Antara senarai pelaburan-pelaburan berikut, apakah situasi yang paling sesuai dengan anda?
19. Apakah tujuan utama anda dalam pelaburan?
20. Bilakah anda menjangkakan bahawa anda perlu mengakses wang tersebut?

Disclaimer.

Pertanyaan anda telah berjaya dihantar. Pihak kami akan segera berhubung dengan anda!